Alcohol…wie heeft er verkering mee?
Op 1 januari dit jaar start in de gemeente Raalte de Dry January-challenge van IkPas. Damastinsalland.nl vroeg om een reactie aangaande onze relatie met alcohol, die heb ik gegeven.

Onze cultuur is ermee doordrenkt, net als onze geschiedenis, het zit in ons bloed. De keuze tussen oranje sap en helder alcohol is ook snel gemaakt. Het is in deze contreien nog gewoner om te zuipen dan te poepen. Yin en yang, hemel en hel; zonder het één is het ander niks. De behoeftige mens, de zondaar, heeft behoefte aan verpozing, ontlading en beneveling. Kwaliteit versus kwantiteit, keuzes die we moeten en mogen maken. Zolang het maar een keuze is, dan is er weinig aan de hand. Afhankelijkheid is een ander verhaal, maar wanneer ben je dat, en hoe goed ben je in relativeren. En mogen we dat verdomme lekker zelf bepalen?

Zelf krijg ik nog steeds een grijns op m’n bakkes wanneer ik vertel dat Luttenbergs’ feest gesponsord werd door Heineken middels gratis vuurwerk op de zondag. Als beloning voor ‘gemiddeld de meeste drankconsumptie per inwoner’ of zoiets. Of dit ook werkelijk zo was…dat weet ik niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat wanneer een kalf niet zuipen wil dat je hem dan in Luttenberg bij de voetbal moet doen. Het verhaal is te mooi om niet te vertellen, en daar ga je dus al; zulke losbandigheid ronkt en bruist. Wanneer je met je dooie calvinistische conformistische kloten op je spartaanse bank zit te puzzelen dan gaat er natuurlijk nooit een haan kraaien, en terecht. Misschien ga je daar veel eerder aan kapot.

De tragiek is de foeke en mijn grijns is misschien tragisch, omdat het om een dubieuze prestatie gaat. Wat een ander schande vindt kun jij cool of gewoon lekker vinden. Als Heineken gelijk had dan wordt het pas echt bedenkelijk want dan hadden ze Grolsch niet eens mee geteld, dat werd hier namelijk net zo hard gezopen. Godver wat een prestatie!

Tragisch of cool; dat is aan de ‘vinder’. Reclame maken en slechte rolmodellen scheppen gerelateerd aan drank, een wenselijk lichaam, sex, tabak enz is mbt de gezondheid van de mens nooit slim. Vooral omdat onzekere kinderen een makkelijke prooi zijn en klakkeloze ouders niet helpen. We zijn er inmiddels achter dat verheerlijking en daar poen mee verdienen niet okay is, we zijn redelijk op weg. Zelf heb ik middels de muziek en bands nog meegedaan aan een Marlboro Flashback-tour en bovendien aan een Jack Daniëls-tour, iets dat nu ondenkbaar is.

R&Roll hangt ook aan elkaar van de clichés, en clichés zijn het niet voor niks geworden. Grolsch is de sponsor van Bökkers, zo klaar als een klontje en een huwelijk zonder bonje. Aan bepaalde beroepen hangt nu eenmaal een bepaalde levensstijl, type volk dat trekt naar bepaalde gewoontes. Dat hoeven we niet te ontkennen want dat is niet nodig. Toen ik op een blauwe maandag op de Pabo zat, toen keken ze me tijdens het eerste feestje aan alsof ik een freak was mbt bier en tempo. Ik wist toen al dat ik in een levenloze truttenorgie verzeild was geraakt en vroeg me hardop af hoe zulke naïeve schapen, pedagogen in spe, in godsnaam representatieve, algemeen-ontwikkelde voorbeelden konden zijn voor ‘onze kinderen’. Daar hoor je niemand over en het geeft weer eens aan dat wat je belangrijk vindt machtig persoonlijk en betrekkelijk is. Ik zie liever een algemeen ontwikkelde vrije geest voor een klas nieuwe, jonge mensen staan dan een eenheidsworst van een troela die niet in het leven staat. Heeft dat met wel-of-niet drinken te maken? Nee, maar wel met het leven. Afijn, een jaar later zat ik op de school voor journalistiek; dat was andere koek; daar rookte de hele meute terwijl het in de hele Windesheim-machinerie verboden was. Ook feestjes waren gelardeerd met alcohol. Het één hangt vast aan het ander en is persoonlijk en groepsbepaald. Stel dat sporten heel slecht blijkt te zijn, dan zal bij een algeheel verbod niet iedereen steigeren, zo simpel is het. Ik behoor niet tot de verbieders van sport of drank. Verbieden wekt gebruik bij jonge lui ook in de hand natuurlijk.

Nu alcohol en tabaksreclame not-done is hebben we gelukkig de duivel nog op Netflix, yes! In de gemiddelde serie wordt gesnoven en gezopen dat het een lieve lust is, en dat is het. Gelukkig kijkt haast niemand Netflix…

Door de eenheidsworst, de mobiele telefoon, verschraling en vertrutting wordt hang en drang naar excessen keihard versterkt. Is het een raadsel dat de drempel naar coke, pillen en goedkope chemische shit bijna weg is onder jong volk? Dat er volop geslikt wordt zonder controle of rep en roer? Nee hoor. Moet dat een gewoonte worden? Nee man. Alcohol is hard maar deze ontwikkeling ook. Daar reppen de locale krantjes of de burgertrutjes niet over, dat is te ver van hun Ikea-bed. Nee, daar is de mens ook vaak te plat voor; we zien vooral de zichtbare uitwassen omdat we ze herkennen en op paniek zijn ingesteld. Mens, een dier dat behoort tot het geslacht Homo.

Leeftijd en gebruik is de laatste jaren terecht een ferm aandachtspunt. Hersenen, ontwikkeling; nu schade aanbrengen op jeugdige leeftijd en later de consequenties vreten is zonde. Dat maakt verheerlijking dubieus.

De dag van, de week van, een maand lang niet….allemaal gelul in kapitalen wmb. Net als de leerkrachtendag, de krokettendag, de-doe-vriendelijk dag, de loslaatdag, de linkshandigendag, de broer- en zussendag, de kus-dag, de fietsendag, Prinsjesdag, de dag-dag, de… in mijn ogen zijn het allemaal mongolendagen. Flikker op man, mensengetrut.

Het zit ‘m ook vaak in onwetendheid, in conservatieve starheid en dogma’s. Angst van alle tijden gegrondvest op opvoeding en kuddegedrag. Hier in de regio gebruik je wiet maar drink je bier, oftewel; de duivel zit in de details. Hier is een slijterij normaal maar een coffeeshop uit den boze, terwijl alcohol een harde killer is. Religieuzen geloven van alles maar dat dan weer niet… Dat zegt genoeg over onze cultuur. Als voorstander van ‘alles legaliseren’, een stelling die zeker discutabel is, valt me veel op. Leeftijd, verantwoordelijkheid, toerekeningsvatbaarheid, vertrouwen… er komt wat bij kijken.

Een heksenjacht op rokers en drinkers is me altijd te gemakkelijk. Waar eindigt het, gaan we dan ook jagen op veelvraten en vleeseters? Op mensen die de aarde bevuilen doordat ze kinderen nemen? Of op mode-volgers? Die in aangesmeerde trends trappen om gezellig en onzeker mee te doen met de meute om vervolgens hun uit de mode geraakte bende blind te dumpen alsof ze alleen op de wereld zijn? Ik ben voor vrijheid en autonomie en tegen betutteling. Sancties aangaande het verpesten van ieders aarde lijken me eerder op z’n plek.

Ik ken veel felle tegenstanders van alcohol en drugs in het algemeen die zich grenzeloos te goed doen aan creaties die zonder beneveling nooit tot stand waren gekomen. Boeken, films, kunst, muziek, filosofie, technologie….veel creativiteit en inventiviteit heeft als ontsteker DRUGS, in lichte of zware mate. Laten we elkaar geen mietje noemen.

Ik ben maar een schreeuwer die op oppervlakkig, emotioneel niveau blaft, er zijn deskundigen die er veel meer van weten en die zullen hun werk vast doen. Het hoort bij onze verworven vrijheid en de algehele zelfbeschikking dat we mogen kiezen en leven zoals we willen zolang we anderen dat ook gunnen, leven en laten leven.

Betutteling riekt vies maar een asbak ook. Niet te krampachtig aub en meet met zo gelijk mogelijke maten. Als er straks op elke zak chips een afbeelding staat van een aan obesitas ten onder gegane vreetzak, dan lijkt me dat geen pretje. Of alles dat stress gerelateerd is voorzien van stickers met daarop maagzweren, kankergezwellen en falende harten. Misschien kunnen we onprettige mensen dan ook een brandmerk in hun nek zetten zodat we weten dat we daar met een bocht omheen moeten lopen. Makkie…

Niet teuten, laat gaan. We zijn al op de maan geweest en de verdommenis is er al. Ik geloof niet in een god of goden, ik geloof in de natuur en neem Bacchus op de koop toe. Er is zoveel mooi werk aan de winkel, algehele primaire zaken die urgent zijn en in ieders belang. De gemeente Raalte moet zichzelf niet zo voor joker zetten, als ze toch zo tegen gif zijn waarom zeiden ze onlangs dan keihard ‘ja’ tegen gif-gebruik in de natuur? Dry januari my ass, ik kan wel een borrel gebruiken om dergelijk hypocriet gedrag te vreten. Als er dan toch iets afgeschaft moet worden…

Dat gezever en privé gepiemel over je drankje en je goeie voornemens, luister daar de bejaardensoos maar mee op. Proost.