Foto van Pronk - Pronkspul - Arjan PronkFoto van Pronk - Pronkspul - Arjan Pronk Pronk - digitale poesiealbum

Raaskallen zonder gaas. Voor op de plee, tijdens de koffie of onder een boom. Je maakt wat mee…

delierdier

Delierdier

Ineens lig ik in een klankschaal, koperen druppels lopen langs mijn hersenstam. M’n lijf is een kathedraal vol grind, waar ik mezelf in slowmotion doorheen sleur.

Lees verder

Een sjacher avontuurtje

Ik kreeg een tweede bak koffie en de baas goot er knipogend een lading rum bij. ‘Smullen geblazen’ reageerde ik terwijl ik een shaggie draaide.

Lees verder
Een echte Gipsen

Een echte Gipsen

Sommige mensen, en vooral Hollanders, zijn aangaande poen verschrikkelijk, ze zeuren over elk vlekje of krasje. Nederlanders noemen dat een beschadiging, Amerikanen noemen dat mojo, het is maar net hoe je het bekijkt.

Lees verder

De goede herder

Mensen zijn dieren, dat weten we inmiddels wel. Je hoeft maar op de Zwarte Cross rond te lopen of je ziet het met je ogen dicht. Beesten is misschien een beter gekozen woord.

Lees verder
Ome Willem, RIP

Ome Willem, RIP

Een sentimenteel verhaal vol applaus over iemand die uit de tijd is geraakt, dat riekt toch wat naar onsmakelijkheid. Alsof we glorie halen uit andermans bestaan terwijl degene niet bij machte is om z’n stoffelijke klauw in je nek te planten.

Lees verder
pruimenbloesem

Pruimenbloesem

Een jaar of 12 waren we, we lazen Kuifje, Winnetou, Arendsoog, Lucky Luke en de Kameleon en hadden heus wel door dat mensen vooroordelen hebben

Lees verder
bas koorts

Bas koorts

Zo’n pijl en boog, dat schiet best lekker maar echt raak schieten ho maar. Een katapult of een slinger idem dito, primitieve wapens voor onbenullen of specialisten in de prehistorie.

Lees verder
maïs

Maïs

Brood, whisky, popcorn, bier, cornflakes, chips, tortilla’s, veevoer, biobrandstof…maïs is overal, met dank aan Columbus.

Lees verder
pindakaas

Pindakaas

Toen de pindakaas op was pakte ik maar appelstroop. Dat viel me niet tegen, dat rinse goedje bracht me flarden jeugdsentiment die me al tijden niet beroerden.

Lees verder
mijn tijd

Mijn tijd

Zo tegen de grote zomervakantie drong zich dat fijne gevoel altijd op, alsof er een zwerm aan gelukshormonen door je pens raasde

Lees verder
Mañana Mañana

Mañana Mañana

Hoor ik daar ‘Mañana Mañana’? Ik leg m’n kop in m’n nek en gooi m’n poten op de tuintafel. Mañana Mañana… wederom een daalders feest…

Lees verder
Toen het leven nog een grote polaroid was en ome Everhard zijn gitaar beroerde als een jonge god

Pawnshop Blues

Toen het leven nog een grote polaroid was en ome Everhard zijn gitaar beroerde als een jonge god, voltrok zich een drama dat het daglicht niet kon verdragen.

Lees verder
Mijn grote neef

Mijn grote neef

De kikvors lag in z’n handpalm en bewoog slechts zijn onderkin zoals sommige bejaarden dat doen, hij had geen kans van tegenstribbelen.

Lees verder

De Beachboy

19 graden, waarom niet. Even naar het strand knappen, of eigenlijk naar de zee. We wonen immers dichtbij de rand van zand naar water.

Lees verder
halfstok

Halfstok

Ik wapper nog liever met m’n onderbroek, geen witte. Proost en tot morgen in Deventer, daar bij dat mooie Burgerweeshuis. 

Lees verder
hondenbloem

Hondebloem

Met m’n handen in m’n zakken liep ik door het land, ik schopte de parasolletjes van de paardenbloemen de hemel in.

Lees verder
Poeskas

Poeskas

Soms heeft vreemd volk zomaar aansluiting en brengen ze leven in de brouwerij maar deze tokkies voelden het niet aan, schreeuwen, provoceren, de lokalen napraten, je kent het wel.

Lees verder
in de bos

In de bos

Ik hoor een raaf, al jaren deel ik zijn territorium. Vogels vergelijken we niet, daar zijn ze te mooi voor, hij roept en streelt de skyline met kranige, trage slagen. Z’n staart is een ruit en z’n dikke snavel wijst naar het oosten. De boodschap die hij brengt is er een van veerkracht.

Lees verder
springtime

Springtime, early in the morning

Een warme tit werd me aangeboden, m’n trek was er even door van slag. Ik kruimelde wat gras in m’n shaggie en voelde me holistisch, ik zat er wel maar eigenlijk zat ik in een andere scene.

Lees verder
de elektrische bolle

De elektrische bolle

Bij muziek maken hoort filmpjes schieten, videoclips maken dus. Dat is telkens weer een heel gebolder, het bedenken ervan vind ik het mooiste en het ‘de wereld in slingeren’ ook.

Lees verder
stront

Stront

Poepen gaat vaak gepaard met krampachtigheid, dat is jammer want het is eigenlijk net zoiets als eten.

Lees verder

Backstage

Op de foto terwijl klotsende harige oksels je bakkes swaffelen terwijl de uiers je in de nek banjeren.

Lees verder
berenklauw

Berenklauw

De koude morgen kraaide, de kerkhaan blonk en kraste iets dat op kukeleku leek. Hij deed het echt, schor en ijl klonk het over de kerkweide…

Lees verder
droadnaegels

Droadnaegels

Cowboys en Indianen, Hells Angels en Bandidos, protestanten en katholieken, Stones-en Beatlefans, Nederlanders en Duitsers, Luttenbergers en Droadnaegels.

Lees verder
Arme Anneke

Arme Anneke

Dood had hij hem wel eens gewenst, dat lag koud op de loer. Sukkel, de tranen vielen op z’n lid.

Lees verder
Trippie

Trippie

Ik weet me vooral te herinneren dat het een moddervet, bologig mormel was op luciferstokjes die als een kat op de rugleuning van onze wollen Bovenkamp-bank lag te meuren.

Lees verder
Johnny

Johnny was een homo

Dat flikkers vooral chocoprinsen waren bleek een fabel, Johnny was een uitzondering, zo vertelde hij. Zo rond z’n puberteit had hij geoefend en even geprobeerd om hetero te worden maar hij had al rap in de gaten dat het geen keuze was. De vrouwen konden hem niet behagen, hij voelde zich een smeerlap, een vreemde matennaaier.

Lees verder
de vogelshow

De vogelshow

Mensen de gek aansteken is zo’n machtig mooi werk, dat is wat anders dan pesten. En dat is misschien ook de reden dat het vaak misgaat en wel als zodanig wordt ervaren, omdat de één dat niet voor de ander kan bepalen en omdat niet iedereen tact heeft. Ik kan wel denken dat ik het heb, maar…

Lees verder
verse klompen

Verse klompen

Ik mag graag op klompen lopen, vooral voor kleine stukkies zijn ze ideaal; je schiet er zo met blote of kousenvoeten in.

Lees verder
De stenen zweten

De stenen zweten

De lantaarnpalen waren lakeien die bogen op roze zaterdag, misdienaars van het licht dat het donker maar net verdragen kon.

Lees verder
pionieren

Pionieren in hart en nieren

Pionkeren is een oost-Nederlands woord voor ‘onbewust, uitbundig geïnteresseerd zijn in copuleren met een bepaald iemand’. Beren dus. Zo noemen ze bij ons neuken, de bijslaap. Tenminste, wel waar ik vandaan kom.

Lees verder
goofy

Goofy

Goofy was met ei en al uit het nest gedonderd en werd opgevoed in de familie, een mooi en nobel streven met vaak een tragisch eind.

Lees verder
Pronk-j-bass

Het is maar spul

Barrie leek sprekend op de blanke grote broer van BA, maar dan zonder vliegangst. Køkkie vloog elk weekend wel ergens uit de bocht

Lees verder
Kil

Kil

Mijn hart bonkte alsof ‘t eruit wilde, alsof ‘t me niet meer verdroeg, meer dan pompen of verzuipen was het niet. Ik bestelde nog een

Lees verder
Pleagste

De Pleagste

Het nieuwe oude huis voelde niet pluis, maar ze wilde zo graag. Hij was slecht in ‘nee’ zeggen en ze was onweerstaanbaar enthousiast, ik hoor

Lees verder

De Slenk

Toen de leverpastei op was begon hij aan het papieren bordje. Ik zat aan een picknickbank, zomaar na een optreden bij een wildvreemde familie uit Duitsland. Op zich geen wonder.

Lees verder

Roadkill

Relaxed en goed te pas zat ik midden in de nacht achter het stuur. Om de drukte rond Deventer te omzeilen ga ik de wijde wereld meestal in via Haarle, Holten en dan steek ik bij Laren de grote weg op.

Lees verder
jip pronk

Bor de wolf

Bor werd geboren in Duitsland maar dat wist hij niet. Hij zocht graag de grenzen op en was de muiter van de roedel, fier, nieuwsgierig, fors en levenslustig.

Lees verder
Herfst

Herfst

Voor het eerst sinds april gaat de verwarming weer aan. Het ruikt fijn, de radiatoren knappen en het voelt geborgen en binnen.

Lees verder
De Koene Ridder

De Koene Ridder

Als een schildpad knokte hij zich door zijn leven. Hij had zich ingedekt maar zijn vizier was besmeurd en zijn paard was moe.

Lees verder

Rock

Ik krijg nog steeds flashbacks want ik kom op plekken of bij mensen waar dezelfde geur hangt als in de knakworst-fabriek.

Lees verder
De weggegeven zoon

De weggegeven zoon

Het is een pijnlijk onderwerp voor velen maar dat is geen reden om met een fluwelen tong te spreken. Sommige mensen kunnen zich nu eenmaal niet voortplanten, of sommige combinaties werken niet. Of zoiets.

Lees verder

Gonzen

Soms heb ik een deuntje in m’n kop wanneer ik sta te pissen, of wanneer ik wandel of achter het stuur zit. Of wanneer ik een coole film zie, of een slechte.

Lees verder
busje komt zo

Busje komt zo

Toen de dorpsgenoten van Höllenboer onverwacht een kneiter van een hit scoorden en de plaat goud werd moest er natuurlijk een feest georganiseerd worden.

Lees verder
pronk

Wat nou

“Wat nou als we de draad gewoon weer oppakken’ zei hij uit het niets. ‘Doen alsof dat ene vanzelf opklaart, en gaan leven zoals we graag leven.”

Lees verder

Magere Hein

Op het nachtkastje lag zijn kunstgebit, hij was al wat ontmanteld. Zijn mond voelde als een gladde holte, als van een baby. Gelukkig zocht hij geen tepel.

Lees verder
Balkenbrij

Balkenbrij

Op een gure herfstdag kreeg ik een opdracht. Het regende en ik had een heel filmdecor gebouwd van playmobil, daar kon ik ook als tiener bellenblazend mee bezig zijn. Cowboys tegen indianen, ik was altijd voor de indianen.

Lees verder
hondsdagen

De Hondsdagen

Moederziel alleen zat ik in de kelder een liedje op te nemen. Duister, één lamp en een paar flakkerende kaarsen. Ik dronk Grolsch en Hertog Jan door elkaar.

Lees verder
Nachthengst

Nachthengst

Ik nam een hap van een paddestoel en ik was ineens op een soort festival. Het voelde als een Romeinse arena vol met bomen, omringd door publiek dat op poppen leek.

Lees verder

Studio Zeezicht

Het gebeurde toen we met de The Prodigal Sons in de studio zaten, in de jaren 90. Het was niet zomaar een studio maar eentje met een reputatie, sommige studio’s hebben dat.

Lees verder
de dooie

De dooie

De dooie kondigde zich soms aan door in slowmotion je beddengoed van je af te trekken. Dat vond ik een kutstreek, je schrok je wezenloos.

Lees verder

Soep

Een meikever kwam binnen vliegen alsof ie motorpech had en ramde de lamp die laag boven de rafel hing.

Lees verder

Waeroe

‘Waeroe’ moet je ook op een bepaalde manier zeggen. Niet van achter uit de strot maar wat nösterig en dwingend, alsof je een doos sigaren hebt opgevroten, dan werkt ie het best.

Lees verder
LoarnseKarmse

De Loarnse karmse

Op de Loarnse karmse is het altijd bingo. Een bult volk, blote penzen, jonge stoten, oude buffels en altijd goeie sfeer.

Lees verder
Biester

Biester

Kijk, de brem in de berm. Ik fluit en hoor de leeuwerik. Zou hij terugfluiten naar het fluitenkruid?

Lees verder
Toko Ko

Toko Ko

Mag ik een potje poedelsaus? Om lekker mee te poedelen? Ja euh, steek even een ander de gek aan. Gewoon poedelsaus zonder krulletjes.

Lees verder

Onze Benjamin

De Benjamin van de band was een schram van een vent met lang vet haar. Sluik hing het tot over z’n schouders in een scheiding waaruit een pokdalige, knokige rattenkop stak.

Lees verder

De apenboom

Laatst fietste ik langs een huis en dacht ik dat er apen woonden. Geen tuin, wel grind, tegelterreur en een apenboom. Fier en afgetraind als een kunststof kerstboom.

Lees verder
een spuitje

Een spuitje

Mijn ouwe lui moesten naar Zwolle voor een spuitje en iemand moest mee. Dat deed ik, want ik ben zo flex als de pest en help graag.

Lees verder

Leve de koning

De koning zat op z’n zetel en glom harder dan de oude troon. Zijn kroon was dof en zijn hermelijnen mantel leek op een versleten koeienhuid.

Lees verder

Fuck Fear

Sturen met losse handen is ons leven. Of dat erg is is me niet om het even. Gevangen in een lichaam dat geketend is aan de fundamenten van het kapitalisme.

Lees verder

Bleekschijter

‘Ik ben pikzwart maar jij bent een bleekscheet’ zei Henri Brookson ooit schaterlachend tegen me toen ik stinkend bij hem op schoot zat.

Lees verder
De uitlaatklep

De uitlaatklep

Ik kwam niet voor raad, een hielprik of uit hypochondrie maar omdat mijn oren dicht zaten. De dokter vroeg tijdens het uitspuiten of ik verder een beetje goed ging.

Lees verder
Johnny Bleekwater

Johnny Bleekwater

Johnny Bleekwater had ik al een tijd niet gezien. Hij was hier ooit naartoe gekomen om af te kicken, waarvan daar zijn we nooit helemaal achtergekomen.

Lees verder
die koolmezen

Die koolmezen

Heb je het koud? Nee.
Oh gelukkig maar, ik wel een beetje. Ik zet even koffie, wil jij ook? Ja lekker, wel graag cafeïne vrij. Ik vroeg toch om koffie?

Lees verder
zwerver

De zwerver

De supermarktbaas is een jofele peer, hij kent me en weet dat ik z’n halve buurman ben die te vertrouwen is.

Lees verder
vasten your seat-belts

Vasten your seat-belts

Jong volk om me heen heeft vaak geen idee van vasten, dergelijke vervlogen rituelen en bijbehorende relieken en symboliek kennen ze vooral van netflix; daar waar de fantasie z’n gang mag gaan.

Lees verder

Hunebert

Hunebert kon zuipen als een paard, in z’n eentje tikte hij met gemak een krat pils weg. Altijd gedaan, straf vanaf z’n 15e.

Lees verder

Lassie

Lassie is geen hond maar een deerne van amper 38 jaar. Haar broer heette Remi en hun ouders waren fan van dingen op tv.

Lees verder
NatteDroom

Natte droom

Mijn eerste elektrische gitaar was geen basgitaar. Ik denk dat ik 14 of 15 was toen de drang om een elektrische gitaar te kopen te groot werd.

Lees verder

De fopdrol-truc

Dit stukkie heeft geen clou.
Het is slechts een tip voor wat kleur in de eventuele sleur die soms wat opluistering kan gebruiken.

Lees verder

De broek vol stront

Met de broek vol stront jakker ik rap op huis op aan. Had ik me verdomme kats bedreten op het feestje van m’n verse zwager.

Lees verder

Koning Alcohol

Onze cultuur is ermee doordrenkt, net als onze geschiedenis, het zit in ons bloed. De keuze tussen oranje sap en helder alcohol is ook snel gemaakt.

Lees verder
Park 1813

Park 1813

Morgenvroeg ga ik er op tijd uit, de gordijnen laat ik open om wakker te worden van de dag.

Lees verder

Het Jonge Spul

Het jonge spul hoor je nauwelijks klagen, valt me op. Bijna een jaar is er uit hun onstuimige leven gehapt.

Lees verder
Powervrouw

De powervrouw

Best vaak kom je ze tegen. Mensen die een vrouw een powervrouw noemen. Sommigen zeggen het van zichzelf.

Lees verder
waarheid

De waarheid

Er zijn zoveel dingen waar dat je er warempel gek van zou worden. ‘Een waarheid als een koe’ hoor ik vaak, en graag. Een koe is een feit, die is er nu eenmaal.

Lees verder
bladblazer

Bladblazer

Oh wat mis ik dat toch in de winter, lente en de zomer, dat gezellige geraas van de bladblazer.

Lees verder
A-Team

The A-Team

Ook de lokale politiek lijkt blind, ze knikken en steken een ferme duim op richting het verder naar de kloten helpen van ons leven op aarde.

Lees verder

ABN

Mijn taal. Met man en macht werd het er nog niet zo lang geleden uit geramd. Dat was een raar gevoel, velen zullen het herkennen. Je eigen vertrouwde taal, zo vanzelfsprekend, bleek iets fouts en stoms te zijn.

Lees verder
kopbal

De Kopbal

De bal kwam nat en bemodderd op me af suizen, ik kopte hard, er zat niks anders op. Van een beetje kerel werd dat ook verwacht. Omdat ik lenzen droeg deed ik mijn ogen te vroeg dicht en kreeg ik de bal vol op m’n waffel.

Lees verder
bloemencorso

The Bloemencorso

We waren op de fiets gekomen, ik op mijn Raleigh chopper, en was er als eerste. Op de sticker achterop mijn bananenzadel stond niet voor niets ‘inhalen vergeet het maar’.

Lees verder
bevertje

Strand, Jos & Bevertje

Bevertje was een vrije deerne. Jos was een beetje preuts, wat niet betekende dat hij niet sjanste als een ongelikte beer of machtig strakke spijkerbroeken droeg.

Lees verder
rnr

De R&Roll Dut De Rest

De stank liet geen groet toe, ik zag een paar rode koppen en baande me een weg door de walm. Andermans lucht naar binnen zuigen is meestal geen pretje.

Lees verder
een_boer

Een Boer

Hij had de klompen niet eerder zo scherp geslepen gezien. Zijn eigen hooivork voelde ook al een tijd als een wapen. Zijn overall als een uniform. Hij voelde zich bezeken.

Lees verder
gogorona

De GO-GO-rona

Ome Gezinus is uitvinder, eentje van het verstrooide soort. Dat zijn vaak de besten. Hij vindt uit voor zijn brood, en omdat hij niets anders kan en wil.

Lees verder
Eldorado

Eldorado

Toen Jos de dancing binnen kwam grooven als een luipaard op klompen wist ie dat ie beet had. Zijn hengel hoefde hij niet eens uit te hangen

Lees verder
leeuwen

Waar zijn de leeuwen

Het bos, de kust, de hei, het lokt mensen. Ik vlucht vaak het bos in, de kust trekt me ook maar voordat je daar bent moet je een hel aan mensen en drukte door.

Lees verder
lopendeband

De lopende band

De fabriek kende ik slechts van buiten, die hele buurt eromheen rook weeïg naar lauwe knakworsten. Of naar van een bot getrokken soep wanneer het warm was.

Lees verder

Kiekeboe

Midden in de nacht sta ik suf naast mijn bed. Ik meende toch stellig dat ik kiekeboe hoorde. Mijn warme bed was leeg, dat werd

Lees verder
joep

Joep de hond

Wanneer mensen hun levensgenoten zien als gezelschap, vriend, huisgenoot in plaats van voer dan wordt het een stuk fijner op de kloot.

Lees verder
blankevla

Blanke vla

Laatst ging mijn vrouw met de elektrische fiets naar de Mac Donalds om vervolgens door te sjesen richting sportschool. Nadien klaagde ze dat die sportscholen zo duur waren.

Lees verder
sluimer

Sluimer

Zo lekker, wanneer er geen wolken voor de zon hangen. Op het bankje voor mijn huis. Koffie en een hond. Jezus aan het kruis. De schop in de grond. Wat vogels in het rond, een plasje zweet in mijn mond.

Lees verder

Zullen we u afschaffen?

Toen ik kaas leerde eten van etiquette had ik meteen in de gaten dat ‘u zeggen’ geen fuck met fatsoen en manieren te maken had. Het paste hoe dan ook niet in mijn moerstaal.

Lees verder
hippie

De alles is één-hippie

Soms maak je iets mee waarover je liever niet praat. Niet bang om voor gek versleten te worden, dat niet. Gewoon geen zin, dat is het. Maar wel drang, dat voelt net anders.

Lees verder
cloaca

Zoogdier

Tegen een beetje pa kijkt elke snotterneus op. Als klein jochie aapte ik de mijne keihard na. Met losse handen fietsen, met één scheet een skippybal opblazen, tegen autobanden trappen. Je kent het wel.

Lees verder
rainbow

De milieuhufter

In het prille voorjaar liep ik wat te kuieren door het dorp, richting bos. Ik werd afgeleid door het geluid van fanatiek gezaag, motorgezaag.

Lees verder
Pronk_header_groot_zwart

KIL

Net voor de vreselijk knusse decembermaand aanbreekt rolt ie van de pers en ligt ie vuistdik klaar om zeverend verslonden te worden. Een møst voor onder je boom.

Pronk_header_groot_zwart

KIL

Het boek van Pronk is klaar en rolde deze week vers van de pers.  Wat een timing zo vlak voor die vreselijk gezellige decembermaand. Hij ligt vuistdik klaar om zeverend verslinden te worden. Een møst voor onder je boom.